Sikker installasjon i kjøretøy

Sikker installasjon i kjøretøy


SIKKER INSTALLASJON AV KJØRETØYBELYSNING

CopyRight: HBA Sverige
Vet du hvilket relé eller kabelområde du bør bruke for sikker installasjon av elektriske produkter? Vi kan hjelpe deg! Les våre tips for et sikkert resultat.
 
RELÉ KONTROLL
Skal du kontrollere å slå av og på utstyr som krever høyere effekt eller strøm enn en bryter tåler? Den enkleste måten å ta hjelp av et relé. Vi tenker på et relé som en elektrisk drevet effektbryter, som ved hjelp av en liten kontrollstrøm styrer en stor arbeidsstrøm. Fra bryteren kobles en liten strøm, som igjen aktiverer reléet, som styrer den lille strømmen til selve spolen i reléet.
 
Operasjonen av spolen er basert på et elektromagnetisk felt. Den lille strømmen magnetiserer spolen som beveger kraftige elektriske bryterkontakter. Disse kobler den store strømmen som går fra spenningskilden, gjennom reléet og videre ut til det elektriske utstyret.
 
Når du velger et relé, er det viktig å holde styr på at reléet er beregnet på samme spenning som lasten din, for eksempel 12 eller 24 volt. Deretter bestemmer lastens funksjonalitet hvor mye strøm som kreves mellom inngang og utgang. Det beste med å bruke et relé er at du kan unngå å trekke grove matekabler unødvendig lange kabelavstander. På denne måten trenger du ikke å bekymre deg for store spenningsfall. En annen fordel med reléer er at det er raskt og enkelt å endre dem.
 
Relé installasjon
 
VELG RIKTIG KABELOMRÅDE
For installasjoner som involverer ny kabling, er det av største betydning at kabelområdet er tilstrekkelig for det tiltenkte utstyret. Med et nomogram for kabelområdet kan du umiddelbart finne ut hvor mye kabelområde installasjonen krever. Det du trenger å vite er hvor mye utstyret bruker, så vel som den totale lengden på kabelen. Her kan du laste ned et nomogram og raskt beregne kabelområdet ditt >>
 
For deretter å beregne riktig sikring for det tiltenkte utstyret, må utstyrets effekt (Watt) og spenning (Volt) være kjent. Vi har skrevet et innlegg der vi beskriver forholdet mellom strøm, spenning, kraft og motstand. Her diskuterer vi også regneeksempler. Les elektrofaget >>